Én, a Robot (I, Robot)

2011.04.16. 08:19

Will Smith szerintem egy kiváló színész, nekem legalábbis az egyik kedvencem. Szinte az összes filmjét láttam már, vagy hallottam róla valamit, azonban az Én a Robot című filmről szinte semmit nem tudtam mikor leültem nézni. Mi lett a végeredmény? Rohadtul kellemeset csalódtam, és eltöltöttem a monitor előtt 115 remek percet.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A történet ott kezdődik, hogy van egy bizonyos Dr. Alfred Lanning (James Cromwell) aki titokzatos körülmények között meghal. Kirendelik az esethez Del Spooner nyomozót (Will Smith) aki, mivel egy robotgyártó cégnél történt az eset, egyből egy robotot gyanusít. De ez lehetetlen mondja Susan Calvin, a robotokkal foglalkozó tudós (Bridget Moynahan) hiszen, minden egyes robiba bele van kódolva a három törvény : 1. A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen. 2.A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének. 3. A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első vagy második törvény bármelyikének előírásaiba. Tehát tömören nem bánthat embert. Spooner nyomozó mégis a robotokat gyanusítja, ezért nyomozni kezd és talál is egy robotot a tett helyszínén, aki hamar menekülőre fogja a dolgot, de végül mégis elkapják és beviszik kihallgatásra. A nyomozó a robottal való beszélgetés közben rájön, hogy ez a gép más, mint a többi, ismeri az érzelmeket és tud álmodni. Ezután azonban a robit elviszik, de Spooner utána ered, mert úgy gondolja, hogy biztosan tud valamit a gyilkosság körülményeiről. Később még sok dolog kiderül, de beljebb nem merészkednék a történetben mert akkor nem lesz izgalmas a cselekmény.

 


Hihetetlenül jó sci-fi hangulata van a filmnek. A zenék, a színészi játék, minden nagyon ott van. Smith sokat poénkodik a filmben, kétségtelenül ő játssza legjobban a szerepét. A többi szereplőről nem nagyon tudok nyilatkozni, mivel más filmekben még nem láttam egyiket sem, de azért itt hellyel közzel rendben vannak. A speciális effektek nagyon királyak lettek, és engem a valamiért a filmben szereplő robotok a NOD32 nevű vírusírtó plakátján lévő robotra emlékeztetett, de komolyan. :D Majdnem végig pörög a movie, szinte ott tart a TV előtt. Egyetlenegy üresjáratot találtam a filmben, az is a szerelmi szál miatt volt (mikor kapunk már egy olyan filmet, amiben végre nem lesz, a történet főszálát késleltető szerelmi szál...) másfelől nagyon rendben van az egész. 


Természetesen ez a film is kapott a végére egy kis csattanót, ami ha nem is álleejtős azért kicsit elgondolkodtató. Talán ezt tudnám mondani az egész filmre : elgondolkodtató, hiszen nem tartunk már annyira messze ezektől a technológiáktól. Főleg amikor a film vége felé a sok robot járőrözik és mindenkit visszaparancsolnak a házaikba, hát nekem ott nagyon átjött a hangulat.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Végül, de nem utolsó sorban még megemlíteném azt is, hogy a film Isaac Asimov Én a Robot című könyve alapján készült, de állítólag nagyon sok a változtatás a filmben, én nem tudom, még nem olvastam el, de majd egyszer sort kerítek rá. Én 9/10-re értékelném ezt a remekművet, szerintem mindenképpen kerítsetek sort a megnézésére, nem fogtok csalódni benne, ha mégis akkor nem tudom mi a bajotok :D

Jó filmnézést!


Wilson
 

Szerző: Wilson96

2 komment

Címkék: kritikák

A bejegyzés trackback címe:

https://mooviemania.blog.hu/api/trackback/id/tr152830105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tremere 2011.05.02. 14:02:36

Nem értek egyet a kritika szerzőjével, a film legfeljebb közepes, de abból sem az erősebbik.
Számomra a következők voltak a zavaróak:
- az eredeti Asimov műhöz semmi köze, ami nem is baj, de hogy a három törvényt, s ennek paradox kiforgatását nem képes kihasználni, az már elfogadhatatlan (személy szerint pl. nem emlékszek rá, hogy utalnának rá a filmben, hogy a főkomputer mitől zavarodik meg. Az asimovi novellában (az eltűnt robotban) az első törvény módosítása okozza a problémát.
- A karakterek számomra nagyon zavaróak, Susan Calvin-t pl. Asimov egy csúnya nőnek írja le, s a filmben Bridget Moyahan kifejezetten szép nő, Spooner meg kifejezetten kretén. Az egyedüli jó karakter, s ezáltal kedvenc az Sonny.
- A történet is elég zavaaros. pl. miért nem kért segítséget senki a vállalatnál, aki tudott a dologról, hogy a központi agy őrült.
- Hiányolom az elővezetést is, hisz még a "200 éves emberben" a robotok önállóak (értsd. nem függnek központi agyaktól), addig ez már jelentősen megváltozik ebben filmben.
- S végül a grafika is csapnivaló néhány helyen pl. az épületábrázolásnál.

Wilson96 2011.05.02. 17:52:21

Mivel a könyvet nem olvastam ezért abba nem nagyon tudok beleszólni, ha olvastam volna biztosan nem értékelem ilyen magasan a filmet.

Karakterek meg ízlés kérdése :D

Történet az tényleg zavaros ebben egyetértek :)

Grafikával nekem nem volt bajom :D
süti beállítások módosítása