127 óra (127 hours)

2011.01.23. 18:35

Egy igaz történeten alapuló dráma? A Gettó milliomos rendezőjétől? James Francoval akit az Ananász expressz óta nagyon bírok? Egy könyv alapján,aminek az írója volt az,aki átélte ezt az egészet? 127 órát tölteni egy kanyonban úgy,hogy a jobb karodat falhoz nyomja egy hatalmas kődarab és azért kell aggódnod,hogy valahogy vízhez juss? Hm, érdekesnek hangzik...

A történet nagyjából annyi amit fent leírtam. Aron Ralstonnak 2003-ban egy kanyonban való túrázása rossz véget ért.Ment,mendegélt mígnem egy biztonságosnak tűnő kődarabba kapaszkodva próbált lemászni pár szintel lejjebb. Csakhogy a kődarab mégsem volt olyan biztonságos,mint ahogy hitte,hiszen az megmozdult és Aronnal együtt a mélybe zuhant. Miközben Aron fékezni próbált magát,a hatalmas kődarab a falhoz szorította a kezét,és Aron karja bentragadt a kő és a fal között.

A történet dióhéjban ennyi lenne,aki tudja,hogy mi lesz a film vége az tudja,aki meg nem,annak nem mondom el. Eléggé vártam ezt a filmet, hiszen én imadom az igaz történeten alapuló drámákat,és ez az volt. Eszméletlen jó a filmnek a látványvilága,és nem szabad kihagyni James Franco-t sem,aki eszméletlenül jól játszott. Sok-sok pozitívuma van a filmnek. Van pár jelenet ami igazán hangulatos és jó lett. A látvány tényleg nagyon jó,nagyon szép a kanyon,a Nap felkelte stb. Nagyon tetszett még a sok-sok fajta kamera állás,vagy nem is tudom hogy nevezni,amikor a egy szivócső belsejét láthatjuk,hogy hogy folyik benne a víz,amikor szívja Aron. És nagyon jó volt az a bizonyos, improvizált reggeli talkshow,az eszméletlen volt. És a film vége felé lévő átgondolás,ahogy rádöbben,hogy ez a szikla az,ami itt várakozott,hogy megválzoztassa az életét. GYÖNYÖRŰ!

Ennyit a jókról,most következnek a negatívumok. Akik meg szeretnék nézni a filmetés nem érdeklik őkat a szpojlerek,azok most hagyják abba ennek az írásnak az olvasását,tehát még egyszer mondom, SZPOJLERES lesz amit itt leírok.( A piros csík után már remélhetőleg nem lesz szpojleres.)

____________________________________________________________________

Szóval,ami nem tetszett az nem más mint a rendezés. Rengeteg a képzelgés,az álmodozás,a "rémálom",és a megszámllhatatlan mennyiségű flashback,ami a vízhiánynak tudható be,igenám,de ez kutyát sem érdekel. Vagyis jó,oké van pár ami tényleg jó lett,meg megismerhettük Aron fiatal korát,meg láthattuk a csaját is,ahogy szakít vele,meg ahogy összejönnek stb. De tényleg volt jó pár tényleg jó flashback,csak volt pár olyan is,ami nem is flashback volt,hanem látomás,ami arra utalt,hogy mi fél óra múlva hogyan foglyuk látni,ahogy levágja a karját,persze nem ugy vágta le,ahogy a képzelgésekben mutatták.,sőt voltak rémálmok is, vagy talán szintén képzelgések(gondolok itt pl.: amikor elönti a víz az egész kanyont) aminek nem volt sok értelme,mert utána rögtön már Aront láthatuk ahogy vési a sziklát,hogy kiszabaduljon a karja. Ami még a bajom volt,hogy (és ez az én hibám) minden szűk helyen játszódó,kiszabadulós filmet én már csak a Buried színvonalához és szintjéhez tudok kapcsolni vagy hasonlítani,és ez nem érte el azt. Lehet ,hogy ha előbb látom ezt a filmet,mint a Buriedet,akkor ez hatalmasat ütött volna,de így mégsem. Aztán ami szerintem még baj volt az a vége. Szerintem ide egy hatásos,szívbe markoló befejezés kellett volna,és nem egy ilyen szinte nyálas dokumentum film féle befejezés. Még jó,hogy nem voltak tűzijátékok. Megjelent az igazi Aron Ralston a 2010 februárjában született gyerekével stb,csakhogy ezek nem kellettek volna szerintem... Ezt nem így kellett volna lezárni,nagyon nem így.  

___________________________SZPOJLER VÉGE!________________________

Ezt a filmet nem mentette volna meg az,hogy a Gettó milliomos rendezője csinálta. Ezt a filmet maga James Franco mentette meg,és semmi más.Igaz,hogy a Buried szintjét nem éri el a film,de szerintem mindenképp érdemes megnézni!!! Nagyon szívszorítóak voltak azok a részek,mikor Aron a videókamerába beszélt a szüleiről,esetleg a szüleinek. Hatalmas volt,ahogy James Franco így eljátszotta ezt a kétségbe esett,reményvesztett hegymászót.Csodálatos. Visszatekintve,ez egy elég jó film,igaz egyáltalán nem eseménydús,de a sok flashbacktől,rémálmoktól,képzelgésektől ezt alig veszi észre az ember. Nem egy rossz film,de nem hagy maga után semmi komolyabb maradandót,amiért majd 2 év múlva is emlékezni fogunk rá. Lehetett volna ennek a filmnek egy akkora orbitális mondanivalója,hogy csak na,de sajnos a rendezésben ez annyira elveszett,hogy észre sem venni sajnos,és én ezt nagyon bánom. Biztosan fog kapni Oscart(és talán jogosan),igaz én a Buriednek adnám ha a kettő közül kéne választanom,de hát ez van,majd meglátjuk. Szerintem megveszem,majd a könyvet amiből a film készült,hátha az jobb,mint a film! James Franco pedig élete eddigi legeslegjobb alakítását nyújtja! HATALMAS!

 

 A Youtube a beágyazást nem engedte,ezért itt a LINK a trailerhez!

 

 

Szerző: ||aNtHoNy||

2 komment

Címkék: kritikák

A bejegyzés trackback címe:

https://mooviemania.blog.hu/api/trackback/id/tr692607907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2011.01.26. 20:56:47

Én is nagyon kíváncsi vagyok erre a filmre, de kicsit tartok tőle, mert sokan azon a véleményen vannak, mint te, hogy jó film, de nem igazán maradandó alkotás, többet is ki lehetett volna belőle hozni. Feliratosan nézted a filmet?

||aNtHoNy|| · http://mooviemania.blog.hu/ 2011.01.27. 15:08:05

@Powerful900: Igen,még csak feliratosan van fent,de ha esetleg megjelenik a szinkronos változat,szerintem biztos nem nézem meg úgy.:D
süti beállítások módosítása